Getraumatiseerde militairen op de loopband

Twee uitbehandelde militairen met PTSS knapten op na een behandeling met Military Motion Assisted Memory Desensitization and Reprocessing (3MDR), een nieuwe traumabehandeling speciaal ontwikkeld voor militairen.

3MDR combineert elementen uit de bestaande PTSS-behandelingen Virtual Reality Exposure en EMDR. De behandeling vindt plaats op een loopband. De patiënt mag foto’s van dierbaren en eigen muziek meenemen om een gevoel van persoonlijke aanwezigheid te creëren. Tijdens een behandelsessie van 45 minuten krijgt de patiënt in volgorde van oplopende SUD, plaatjes van de uitzending te zien, terwijl hij gelijktijdig een horizontaal bewegende bal op een scherm moet volgen. Tijdens de gehele sessie is er communicatie tussen de patiënt en de therapeut.

3MDR is ontwikkeld omdat militairen volgens de onderzoekers verschillen van gewone burgers. Een deel van de militairen knapt niet op van de bestaande evidence based behandelingen voor PTSS. Veel voorkomende problemen zijn non-compliance, drop-out of onvoldoende persoonlijk aanwezig zijn. Militairen zouden er doorgaans niet van houden om in een therapiekamer met een therapeut te moeten praten over persoonlijke zaken. Ze lopen vaak lang met ernstige klachten rond voordat ze hulp zoeken.

De twee militairen vonden het een prettige behandeling om te ondergaan. De 45 minuten vlogen om. Het leek alsof er meer cognitieve herevaluaties, spontane associaties naar niet traumatische herinneringen en verandering van affect optraden dan bij de eerdere gewone EMDR-behandeling die ze aangeboden hadden gekregen. Bij de nameting na zes sessies waren de PTSS-klachten afgenomen. Uiteraard is verder onderzoek naar deze behandelmethode nodig.

E. Vermetten, L. Meijer, P. van der Wurff & A. Mert (2013). The effect of military motion-assisted memory desensitization and reprocessing treatment on the symptoms of combat-related post traumatic stress disorder: first preliminary results. Annual Review of Cybertherapy and Telemedicine . DOI: 10.3233/978-1-61499-282-0-125