Vertrouwen

Door: Marjolein Geldermans

Bouwen op vertrouwen, en dan zo vruchtbaar dat het voelbaar in de lucht hangt; daar houd ik van wanneer ik met collega’s meedenk over lastige kwesties  binnen ons vak.  Zo ook toen mijn collega Marjan mijn werkkamer binnenkwam en vroeg of ik een cliënte wilde overnemen voor een EMDR-behandeling.  Zij had de intake gedaan en vond het verhaal van de vrouw te heftig om de behandeling zelf te doen. Ze voelde zich te onervaren en te ongeschoold, en durfde het niet aan vanwege de herhaaldelijke traumatisering. Het ging om een krachtige en moedige vrouw van Surinaamse afkomst.  Ze had ernstige PTSS-klachten ontwikkeld nadat zij  op haar werk in de forensische kliniek was aangevallen door een patiënt.  Er kwamen bij haar herinneringen naar boven aan haar ex-man die vaak geweld gebruikte. Omdat hij steeds gevaarlijker werd en haar in elkaar sloeg toen ze zwanger was van haar tweede kind, besloot ze destijds vanuit Suriname te vluchten naar Nederland. Ze liet haar twee kinderen bij haar ouders om eerst zelf een nieuw leven op te bouwen, in het vertrouwen dat zij later weer bij haar zouden komen. Dit gebeurde ook; ze werd psychiatrisch verpleegkundige en de kinderen groeiden bij haar op.

Marjan en ik verwonderden ons erover dat deze aardige, intelligente vrouw ervoor koos dit werk te doen. Na alle agressie die zij in haar leven had meegemaakt bestond haar werk nu uit het begeleiden van  gevaarlijke en agressieve mannen.  Wij  zouden het haar gunnen om uit het geweld te stappen en te kiezen voor een leven zonder agressie. In onze ogen had zij daar al genoeg van meegemaakt.  Maar wij realiseerden ons dat we deze keus niet voor haar konden maken. Wél konden we haar helpen haar leven nu wat lichter te maken met behulp van EMDR.

Ik betwijfelde echter of het een goed idee was dat ik deze cliënte zou overnemen voor de EMDR-behandeling. Ze had de moed opgebracht haar verhaal te vertellen aan mijn collega en er was duidelijk sprake van wederzijds vertrouwen en respect. Omdat dit zulke belangrijke ingrediënten zijn voor een goede werkrelatie besloten we dat Marjan de behandeling zelf zou doen. Aanvankelijk voelde zij zich daar wat onzeker over; ze had alleen de basisopleiding gedaan voor enkelvoudig trauma en bij deze vrouw leek meer nodig. Ik zou haar echter begeleiden en adviseren waar nodig. Vertrouwen leek in dit geval veel belangrijker dan (vervolg-)opleiding. Marjan vertrouwde op mijn aanwijzingen, ze kreeg steeds meer vertrouwen in zichzelf. Ik vertrouwde haar in haar zorgvuldigheid en we vertrouwden samen op de kracht van onze cliënte, die op haar beurt -en dat was het belangrijkste- vertrouwen voelde in Marjan.

Na afloop van de behandeling was deze vrouw blij met de ontspanning en opluchting die zij voelde. En uiteindelijk  heeft zij met waardigheid en mildheid afscheid genomen van de afdeling met agressieve mannen en een werkplek gevonden op een veel rustigere afdeling. Marjan en ik waren blij met haar keuze. Een gevoel van betrokkenheid en vertrouwen in elkaar en in jezelf; daar groeien we van.

 

Marjolein Geldermans is GZ psycholoog  en supervisor bij de VGCt. Zij werkt vanuit oplossingsgerichte en cognitieve gedragstherapie bij Skils, een tweedelijns GGZ-instelling die zich richt op arbeidsgerelateerde problematiek. Zij doet daar ook EMDR-behandelingen. Tevens werkt zij als supervisor bij PsyQ.