Redactioneel

 Groei en verandering

In 1992 stuurden Ad de Jongh en Erik ten Broeke voor hetzelfde nummer van het tijdschrift DTH (Directieve Therapie en Hypnose) een artikel in over EMDR, een nieuwe behandelmethode die kwam overwaaien uit Amerika. De hoofdredacteur van DTH bracht hun bij elkaar en zij haalden Francine Shapiro naar Nederland. Een EMDR-Netwerk van enthousiaste, gedreven collega’s ontstond. Op Netwerkavonden ontmoetten zij elkaar en in 2003 werd de VEN opgericht.

Rond 1995 maakte Ad de eerste EMDR-Nieuwsbrief. Hij verstuurde tien dikke, zelf gekopieerde exemplaren in handgeschreven enveloppen. In 2011 schreef ik samen met Femke van de Linde voor het eerst een interview voor een gedrukte, maar nog altijd lekker dikke Nieuwsbrief. Wie die verstuurde, wist ik niet.

 

Nu is het 2013 en de VEN groeit en bloeit enorm. We hebben meer dan 2013 leden, een website en een secretariaat en vieren onze verjaardag met een jubileumcongres, een spetterend feest en een feestelijke netwerkavond. In de tijd van crossmediale wisselwerking, reality-televisie en marktwerking in de zorg, krijgt de oude vertrouwde Nieuwsbrief een nieuwe naam, een nieuw jasje, een enthousiaste redactie en een professionele eindredacteur. Femke interviewt Ad over de pilot die hij voor het televisieprogramma ‘Leven met een Trauma’ heeft gemaakt. Ik ben bestuurslid en hoofdredacteur geworden. Dag Nieuwsbrief, welkom Magazine! Het is even wennen…

 

In dit eerste EMDR Magazine vind je gelukkig als vanouds de supervisievragen, de interviews en het ‘Woord van de voorzitter’. De wetenschappelijke artikelen zijn vervangen door pakkende, toegankelijke samenvattingen. Wil je de volledige artikelen lezen? Dan kun je die vinden op het ledengedeelte van de website. Nieuw zijn onder andere de nieuwtjespagina, de twitterpagina, een column, een reportage (over de supervisorendag) en de rubriek Client’s Perspective. Het EMDR Magazine is nog volop in ontwikkeling en daarom nodig ik je uit om commentaar en suggesties voor verbetering te sturen naar jmsepers@hetnet.nl.

 

Veel plezier bij het lezen van dit eerste nummer!

 

Marjan Sepers,

hoofdredacteur

 

Colofon

Redactie: Marjan Sepers (hoofdredacteur), Femke van de Linde, Maartje Lindeman, Ad de Jongh, Rowina de Bas, Marjolein Geldermans, Hayo Lasschuijt en Dorine Sanders.

 

Met medewerking van: Debbie Been, Wendy Kok, Petra Spuijbroek, Arno Beugels, Marian Rikkert, Sandra Veenstra, Carlijn de Roos, Hellen Hornsveld, René van Diest en Arwen Luijten.