Ik heb een vraag over een dertigjarige patiënt. Zij heeft twee maal een zwaar fysiek en traumatisch ervaren ongeluk gehad. De eerste keer was een auto-ongeluk meer dan tien jaar geleden. Haar gezicht was aan een kant verbrijzeld en ze is meer dan tien keer geopereerd. Haar linker evenwichtsorgaan is blijvend aangetast en haar ogen hebben nu verschillende brandpunten. Sinds een paar jaar heeft ze ook last van duizeligheid. Het tweede ongeluk deed zich een half jaar geleden voor. Zij is toen – als gevolg van duizeligheid – op een betonnen vloer op haar hoofd gevallen. Ze liep daarbij een schedelbasisfractuur op en een scheur over de rechter gehoorgang. Daarna bleven de duizelingen. Ze is hiervoor bij een professor geweest. Deze heeft aangegeven dat zij nu twee slecht functionerende evenwichtsorganen heeft, de een als gevolg van het ongeluk, de ander als gevolg van de val. Mijn patiënt, een goed uitziende vrouw en directeur van haar eigen bedrijf, geeft nu aan dat zij moeite ondervindt met de ervaringen die achter haar liggen. Ze is duidelijk getraumatiseerd door de val en ze is bang dat ze bij een eventuele volgende val zou kunnen overlijden. Zij wil de draad van haar leven weer oppakken zonder geestelijke beschadiging. Mijn vraag is: kan ik met al deze lichamelijke beschadigingen nog wel EMDR toepassen? Oogbewegingen lijken me niet op zijn plaats in verband met de verschillende brandpunten van haar ogen. Kunnen auditieve stimuli het evenwichtsorgaan nadelig beïnvloeden?

Antwoord

Hoewel oogbewegingen – zo snel als mogelijk – altijd de voorkeur verdienen, is het hier heel praktisch om deze herinnering met behulp van de ‘ingewikkelde tikjes’ te bewerken. Deze zijn te downloaden via de link www.emdropleiding.nl/inlog/. Gebruik als inlognaam ‘emdropleiding’ en als wachtwoord ‘37231956’. Je kunt natuurlijk ook met handtaps werken. Lijkt me een niet al te grote klus waar je beslist niet mee hoeft te wachten. Schrik niet als ze in de vorm van een abreaction duizelig wordt. Dat kan gebeuren, want die duizeligheid kan zich als een herbeleving opnieuw aan haar opdringen. Gewoon doorgaan, komt altijd goed.

Reactie

Na de eerste EMDR-behandeling blijken de duizelingen verdwenen en ze zijn niet meer teruggekomen! Mijn patiënt heeft de gebeurtenissen goed verwerkt en de draad van haar leven weer opgepakt. De behandeling is beëindigd en mijn patiënt is dik tevreden. Dank je wel voor je begeleiding! „